بریز و بپاش ما ایرانیان

ساخت وبلاگ

سرچشمه : سایت فرارو

30 درصد از غذای مردم ایران افزون است. شاید به نگر چیزی نیاید اما نباید آن‌را به همین سادگی‌ها نگاه کرد؛ نان و برنج افزون بر سفره‌ ایرانی‌ها خودش کنشگر کرامندی دچاربه لیستی از بیماری‌هاست؛ از دیابت گرفته تا کوتاهی قد!

همیار پژوهش ها و فناوری وزارت بهداشت در اظهارنگر نوینی گفته مردم بیش از نیازشان غذا می گسارند(مصرف می کنند). به گفته رضا ملک‌زاده همین است که بیماری‌های مزمن و در راس آن‌ها سکته دلی و مغزی ناشی از رژیم بد غذایی هر روز بیش‌تر می‌شود. برابر آمارها به شوند تغذیه ناسالم در ایران، 67 درصد مردم چاق هستند یا افزوده وزن دارند؛ 30 تا 50 درصد از تک های بالای 20 سال و 60 درصد از تک های بالای 30 سال در ایران به افزایش وزن و چاقی دچارند.

10درصد مردم دچار به دیابت هستند و 25 درصدشان هم در ده‌سال آینده دیابت خواهند گرفت. جز این 50 درصد از جمعیت بالای 50 سال ایرانی نیز فشار خون دارند و 40 درصد هم چربی خون. از این‌ها گذشته 35 درصد از سرطان‌ها به‌ شوند چاقی و پرخوری پیش می آید.از مجموع 800 مرگ روزانه در ایران 300 مورد مستقیما به تعذیه ناشایسته بستگی دارد.

بنابر آمارهای رسمی هر ایرانی در سال 42 لیتر نوشابه می گسارد. این یعنی ایرانی‌ها نزدیک به 4 برابر میانگین جهانی که رقمی برابر با 10 لیتر است نوشابه می نوشند.گفته می‌شود 2 میلیارد و 900 میلیون تومان هزینه‌ای است که ایرانی‌ها سالانه بر سر نوشابه می‌پردازند. وضعیت گسارش نمک و شکر هم در ایران از زمینه هایی است که همیشه جای نگرانی داشته؛ سرانه گسارش شکر هر ایرانی 30 کیلوگرم و 6 برابر میانگین جهانی است.

گُسارش روزانه نمک در کشور تقریبا دوبرابر جهان است؛ اگر میزان استاندارد گسارش نمک در جهان 4 تا 5 گرم باشد هر ایرانی در روز میان 8 تا 10 گرم، و گاهی بیش‌تر، نمک می گُسارد.30  درصد از غذای گسارشی مردم را نان و برنج تشکیل داده است. همین است که بنابر آماری ایران بالاترین رتبه را در گسارش سرانه نان در جهان به خود می‌دهد؛ ایرانیان 6 برابر جهان نان می‌خورند.

چه نمی‌خوریم؟

از آن‌چه که می‌خوریم برسیم به آن‌چه که نمی‌خوریم. نگاهی به این سوی ماجرا نگرانی ما را نسبت به سبک تغذیه در ایران بیش‌تر می‌کند.گسارش کم شیر یکی از نمونه های همیشگی پزشکان و پاسخگویان برای نشان‌دادن جایگاه بد تغذیه در کشور است. سرانه گسارش شیر در ایران 90 کیلوگرم است در حالی‌که این رقم در اروپا حداقل 300 کیلوگرم برآورد می‌شود. مردم روزانه 139 گرم لبنیات می گسارند اما باید هر تک در روز دست‌کم 230 گرم لبنیات در برنامه غذایی‌اش بگنجاند.

سبزیجات و میوه هم از دیگر مواد خوراکی است که درمیان مردم بسیار کم‌تر از کرانه میانگین گساریده می شود. اگر در ایران 30 کیلوگرم میوه و سبزی خورده ‌شود در جهان این اندازه 120 کیلوگرم است؛ یعنی ایرانی یک‌چهارم استاندارد جهانی این مواد غذایی کرامند را در سفره خود دارد.اما تنها این دو نیست. سرانه گسارش سالانه تخم‌مرغ در ایران 8 تا 9 کیلوگرم است؛ چیزی نزدیک به یک‌سوم کشورهای پیشرفته.همچنین ایرانی‌ها در سال تنها 7 کیلو ماهی می‌خورند درحالی که در جهان میانگین گسارش ماهی که بسیار سودمند است در کمترین حالت به 18 کیلو می‌رسد. میانگین گسارش سرانه ماهی 28 کیلوگرم است و حتی در برخی کشورها به 70 کیلو هم می‌رسد.اگر در جهان هر فرد سالی 10 کیلو سویا بگسارد ، این رقم در ایران یک‌بیستم است؛ یعنی برابر با نیم کیلو!

همه غذاهایی که ما ایرانی‌ها دور می‌ریزیم

همه ابعاد نگران‌کننده تغذیه‌ای در کشور اما همین نیست؛ ایرانی‌ها افزون ‌بر آن‌که 30 درصد غذای افزون تر از نیازشان می‌خورند بخش زیادی از غذاها را هم دور می‌ریزند.میزان دورریز غذا در ایران نگار به‌سزایی در آمارهای جهانی پیدا‌ کرده‌است. بنابرآمارهای جهانی سرانه هدررفت روزانه غذا در ایران به‌ازای هر نفر 134 کیلوکالری است.  سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی (فائو) در گزارش‌هایش گفته ایران جزو کشورهایی است که هرساله درصد بالایی از مواد غذایی تولیدی‌اش را هدر می‌دهد.

گزارش‌های غیررسمی نیز گفته‌اند 35 درصد از فراورده های کشاورزی تولیدی ایران دور ریخته می‌شود. این یعنی از 100 میلیون تُن فراورده کشاورزی تولیدی در کشور 35 میلیون تُن در سال از بین‌ می‌رود.35 میلیون تُن فراورده کشاورزی برابر با غذای 15 میلیون نفر است.همچنین ما در نان 30 درصد، در برنج 10 درصد و در خرما 25 درصد ضایعات داریم. درنتیجه به گزارش فائو سهم ایران از کل غذایی که هرسال در جهان به هدر می‌رود 2.7 درصد است. به جز خانه‌ها، رستوران‌ها و اغذیه‌فروشی‌ها نیز مقدار بسیاری نان و برنج در روز دور می‌ریزند.شیر یکی از خوراکی‌هایی است که باتوجه به اینکه باید هر فرد روزی دست‌کم نیم‌لیتر از آن بخورد بهای بالایی دارد. در برابر یک بطری نوشابه معمولی در ایران بهایی کمتر از شیر دارد.

 

آرمان جاویدان...
ما را در سایت آرمان جاویدان دنبال می کنید

برچسب : بریز و بپاش ها,بریز و بپاش, نویسنده : armanjavidano بازدید : 120 تاريخ : يکشنبه 23 آبان 1395 ساعت: 0:25